Menorca nom a nom Ajuda'ns a recuperar els topònims de Menorca Explora i col·labora!
 
Fotografia cedida per David Carreras Martí
 

Et donam la benvinguda al projecte de col·laboració ciutadana de topònims de Menorca: Menorca nom a nom

T'interessa la geografia, la llengua o la història de Menorca? Tens informació sobre topònims que ja no s'empren o que estan en risc de perdre's? O potser el teu avi o àvia, pare o mare, parents, veïns... o algú que coneguis sap els noms de tanques, coves, fonts, cales... que avui ja ningú recorda?

Els topònims són llengua, cultura, geografia i història viva. Quan un topònim es perd, amb ell es perd un valor incalculable, una riquesa que no podrem recuperar mai més. A Menorca encara queden moltes persones que han viscut i han treballat al camp o a la mar i que en coneixen el nom de cada racó, i de vegades també la seva història. A través d'aquesta senzilla aplicació podem deixar fixada la seva memòria per sempre i per a tots.

Ajuda'ns a recuperar aquest patrimoni. És molt senzill! Només t'has de registrar i començar a introduir-hi topònims! Que cap topònim caigui en l'oblit.

 

El Nomenclàtor de toponímia de Menorca

El Nomenclàtor de toponímia de Menorca és el conjunt de noms geogràfics (o topònims) d'un territori. Des del Servei d'Informació Geogràfica del CIM, en col·laboració amb el Govern balear (a través de SITIBSA) i l'ajuda de Xavier Gomila (membre de l’IME, filòleg especialista en topònims de Menorca) estam construint el Nomenclàtor de toponímia de Menorca.


Per què és important la toponímia


La toponímia és la manera com, durant generacions, hem localitzat els elements del territori. Serveix per millorar la comunicació entre les persones. Com explicaríem, sense topònims, on hem anat i per on hem passat? Necessitam els topònims per a una comunicació eficient. Només això ja justifica l'esforç perquè no es perdin.



Topònims i informadors
 
 
9168
topònims
309
informadors
Topònims per muncipi
 
Topònims per àmbit
 

Però és que cada topònim, a més a més, du implícita tota una història que ens ajuda a entendre el territori a partir dels fets remarcables que hi han succeït i que queden en la memòria col·lectiva a través dels noms. Així, els noms geogràfics ens ajuden a entendre les característiques de l'entorn on vivim i, sovint, també formen part de la història en majúscula i que sense ells no seríem capaços de comprendre completament.


El Nomenclàtor i la interoperabilitat


La informació geogràfica avui circula i es comparteix més que mai gràcies a les infraestructures de dades espacials. Una normativa europea (Directiva Inspire) estableix les bases perquè això sigui possible i, a més, assenyala la toponímia com una de les informacions estratègiques bàsiques de referència.

El nomenclàtor de Menorca compleix tots els requisits que marca Europa perquè els nostres noms geogràfics es coneguin i puguin ser emprats per tothom, en tot moment i a tot arreu; ja sigui un pagès menorquí a la seva finca com un periodista irlandès que escriu sobre les virtuts de Menorca.

 

El projecte Menorca nom a nom

Molts topònims ja només es conserven en la memòria de les persones grans que van viure i van treballar al camp o a la mar. Aquestes persones van viure completament connectades amb el territori i, per a ells, els noms geogràfics tenen un significat especial.

Els pescadors els empraven per a les senyes de pesca i per marcar els perills. La gent del camp per organitzar els cultius i les pastures. I, per a tots ells, a més a més, cada topònim és sovint com un fil del qual, si s’estira, apareix una feta o una història.

La idea d'aquest projecte és preservar aquesta memòria viva a través d'un projecte obert, dirigit a les persones que s'interessen per la cultura i la geografia de Menorca i que vulguin col·laborar en la recollida d'aquesta ingent quantitat d'informació que, malgrat que encara es conserva, estam perdent a un ritme massa accelerat.

La funció que fan els topònims no la podran substituir ni les coordenades, ni els mapes digitals, ni els GPS. I en la darrera dècada es van perdent molt ràpidament.


Topònims aportats
 
1054
topònims
 
Informadors
 
146
informadors
Topònims per informador
 



Ajuda'ns a aconseguir que no es perdin!

Explora i col·labora!

És una iniciativa del Departament de Cultura, Educació, Joventut i Esports del Consell Insular, a través del projecte de l'Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial de Menorca, i en col·laboració amb el projecte IDE menorca.