El Nomenclàtor de toponímia de Menorca és el conjunt de noms geogràfics (o topònims) d'un territori. Des del Servei d'Informació Geogràfica del CIM, en col·laboració amb el Govern balear (a través de SITIBSA) i l'ajuda de Xavier Gomila (membre de l’IME, filòleg especialista en topònims de Menorca) estam construint el Nomenclàtor de toponímia de Menorca.
Per què és important la toponímia
La toponímia és la manera com, durant generacions, hem localitzat els elements del territori. Serveix per millorar la comunicació entre les persones. Com explicaríem, sense topònims, on hem anat i per on hem passat? Necessitam els topònims per a una comunicació eficient. Només això ja justifica l'esforç perquè no es perdin.
Topònims i informadors
9168
topònims
309
informadors
Però és que cada topònim, a més a més, du implícita tota una història que ens ajuda a entendre el territori a partir dels fets remarcables que hi han succeït i que queden en la memòria col·lectiva a través dels noms. Així, els noms geogràfics ens ajuden a entendre les característiques de l'entorn on vivim i, sovint, també formen part de la història en majúscula i que sense ells no seríem capaços de comprendre completament.
El Nomenclàtor i la interoperabilitat
La informació geogràfica avui circula i es comparteix més que mai gràcies a les infraestructures de dades espacials. Una normativa europea (Directiva Inspire) estableix les bases perquè això sigui possible i, a més, assenyala la toponímia com una de les informacions estratègiques bàsiques de referència.
El nomenclàtor de Menorca compleix tots els requisits que marca Europa perquè els nostres noms geogràfics es coneguin i puguin ser emprats per tothom, en tot moment i a tot arreu; ja sigui un pagès menorquí a la seva finca com un periodista irlandès que escriu sobre les virtuts de Menorca.